Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

February 2, 2009

Alternatywa dla faworków

chrust-roze.jpgRóże karnawałowe
Każdy z nas zna i lubi faworki - zwane też chrustem. Te chrupiące złociste ciasteczka są nieodzowne do obchodzenia ostatnich dni karnawału. Tym razem proponuję alternatywę dla faworków - róże karnawałowe.
Można je robić dokładnie z tego samego ciasta, które przygotowaliśmy na faworki, można więc jednocześnie piec faworki i róże.

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka octu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • konfitura lub dżem

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać żółtka, ocet i śmietanę i  wymieszać. Starannie wyrabiać, aż do moment, aż pokażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach  - najlepiej przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przyciskać delikatnie na środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Zamiast smalcu można użyć zamiennika np. Planty. Usmażone wykładać na papier. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury. Następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku wraz z faworkami

chrust-roze.jpg

roze-karnawalowe.jpg

roze-na-karnawal.jpg

Comments are closed.