Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

zamrazarka.jpgDobrze zaopatrzona zamrażarka pozwoli ci na szybkie przygotowanie posiłku dla rodziny, lub będzie wybawieniem kiedy przyjdą niespodziewani goście.
Zamrażaj filety z kurczaka, kotlety, kiełbasy, ryby, które wystarczy wyjąć wieczorem do rozmrożenia na następny dzień. Mrożony groszek, kukurydza, podsmażana cebulka zawsze się przydadzą i pomogą oszczędzić czas.
Temperatura zamrażarki

W zamrażarce temperatura, w której przechowuje się żywność wynosi -18stC, a podczas korzystania z funkcji szybkiego zamrażania świeżej żywności spada do -24stC. Temperatura ta umożliwia jak najlepsze zachowanie wartości odżywczych.
W komorze zamrażarki należy utrzymywać właściwą temperaturę by nie wzrosły koszty jej użytkowania. Każdy stopień poniżej -18C zwiększa zużycie energii o 5%. Dlatego warto mieć specjalny termometr, dzięki któremu od czasu do czasu będziemy mogli sprawdzić temperaturę i w razie konieczności przestawić termostat.

Czytaj też
Pakowanie i opis mrożonek

Co nie nadaje się do mrożenia

Porady Anthea Turner

Comments are closed.