Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

April 17, 2008

Moc herbat

zielona-herbata.jpgZielona herbata – zapobiega chorobom układu krążenia: obniża stężenie cholesterolu i hamuje odkładanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Bardzo dobrze wpływa więc na naczynia krwionośne i na serce. Oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi również nadkwaśność żołądka, orzeźwia, koi nerwy. Działa tez przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, warto więc po nią sięgać w okresie wiosennego osłabienia.
Czarna herbata - wspomaga trawienie, hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu łagodzi nieżyt żołądka i powstrzymuje biegunki. Poprawia krążenie krwi . ożywia umysł i wzmacnia koncentrację. Usuwa poczucie zmęczenia.
Biała herbata – zawiera najwięcej flawonoidów, zapobiegających chorobom serca, nowotworom i łagodzą reakcje alergiczne. Uważana jest również za napój odmładzający, gdyż związki zawarte w niej hamują starzenie się organizmu.
Czerwona herbata - blokuje wytwarzanie enzymów umożliwiających wchłanianie tłuszczu z pożywienia toteż ułatwia odchudzanie.
Reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga pracę wątroby i wzmacnia odporność organizmu.

Comments are closed.