Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

January 29, 2009

Mrożenie dań mięsnych

Mrożenie dań mięsnych
Kiedy zamrażasz potrawkę lub gulasz, nie dodawaj do potrawy makaronu, ryżu ani ziemniaków, ponieważ rozmiękną podczas podgrzewania.
Należy ugotować je osobno i dodać w ostatniej chwili.
* Gotowane lub pieczone mięso wysycha i twardnieje jeśli zamrozisz je w całości. Lepiej pokroić je w plasterki i zamrozić razem z sosem.
* Mięsny farsz do pierogów można po ugotowaniu zapakować i zamrozić osobno (bez ciasta). Gotowe pierogi można mrozić w całości po uprzednim schłodzeniu w lodówce.
* Pizza domowa - można upiec gotowe spody, poczekać aż wystygną, włożyć do woreczka i zamrozić. Można również przygotować gotową pizze, obłożyć ją nadzieniem i zamrozić.

Dania, które kupujemy w supermarkecie  nadają się do zamrożenia. Należy jednak sprawdzić na opakowaniu czy daną potrawę można mrozić, a jeśli tak to jaki jest jej okres spożycia.

  • Mięso i drób

Surowe mięso drobiowe nadaje się do zamrażania o ile wcześniej nie było już rozmrażane. Pytaj w sklepie, czy mięso było wcześniej mrożone.
Kupione w supermarkecie lub sklepie mięso rozpakuj i przełóż do opisanej folii na mrożonki. Pojedyncze kotlety, filety z piersi kurczaka i mniejsze kawałki mięsa przełóż pergaminem lub papierem do pieczenia, żeby móc wyjąć do rozmrożenia potrzebną ilość.
Mięso należy zamrażać w jak najszybszym tempie, więc z wyprzedzeniem przełącz zamrażarkęna funkcję szybkiego mrożenia.

  • Mięso i drób

Surowe mięso drobiowe nadaje się do zamrażania o ile wcześniej nie było już rozmrażane. Pytaj w sklepie, czy mięso było wcześniej mrożone.
Kupione w supermarkecie lub sklepie mięso rozpakuj i przełóż do opisanej folii na mrożonki. Pojedyncze kotlety, filety z piersi kurczaka i mniejsze kawałki mięsa przełóż pergaminem lub papierem do pieczenia, żeby móc wyjąć do rozmrożenia potrzebną ilość.
Mięso należy zamrażać w jak najszybszym tempie, więc z wyprzedzeniem przełącz zamrażarkę na funkcję szybkiego mrożenia.

  • Ryby

Do mrożenia nadają się tylko świeże ryby - czyli takie, które nie były wcześniej mrożone.
Całe ryby należy wcześniej oskrobać z łusek i dokładnie oczyścić.
Filety rybne przed włożeniem do zamrażarki przełóż pergaminem.

Add A Comment