Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

January 28, 2009

Pakowanie i opis mrożonek

opisywanie1.jpgŻywność, którą przechowujemy w zamrażarce powinna być ułożona w przemyślany sposób, a na pojemnikach lub woreczkach powinna być umieszczona jakakolwiek informacja na temat ich zawartości.
Dzięki temu nie przytrafi nam się znalezienie w kącie zamrażarki resztek niewiadomego pochodzenia.

  • Paczkowane mięso, drób i ryby należy wyjąć z opakowania w którym zostały zakupione, przełożyć do świeżych woreczków, torebek lub opakowań, opisać i zamrozić.

  • Kiedy mrozisz gotowe lub domowe kotlety mielone przełóż je krążkami pergaminu lub papieru do pieczenia i ułóż w stosiki, zanim włożysz do woreczka. Dzięki temu łatwo je oddzielisz.
  • Biszkopty dekorowane kremem maślanym bardzo dobrze nadają się do mrożenia. Zamróź ciasto luzem na tacy, a następnie zawiń, by nie uszkodzić wierzchu. Jeśli pokroisz je na porcje przed zamrożeniem, będziesz mogła w razie potrzeby wyjąć jeden plasterek.

Comments are closed.