Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

February 20, 2008

Pyszny barszcz czerwony

barszczczerwony.jpgTani jak barszcz, czerwony barszcz bezmięsny
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki, najlepiej jednak przygotować na ugotowanej i odcedzonej włoszczyźnie )
- 1 kg buraków
- 1 butelkę zakwasu buraczanego
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 szklanki śmietany (do dekoracji)

Obrane buraki kroimy w kostkę. Do wrzącego bulionu warzywnego dodajemy buraki, listki laurowe, ziele angielskie i 1-2 łyżki cukru. Po zagotowaniu dolewamy zakwas buraczany i odstawiamy gotowy wywar na ok. 12 godzin. Gotowy barszcz przecedzamy i gotujemy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku i przed podaniem kolejny raz przecedzamy. Dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany i zieloną pietruszką.

Rada:
- dla lubiących potrawy “na ostro” - do gotującego się barszczu należy dodać 2 łyżki octu.

barszczczerwony.jpg

Comments are closed.