Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

February 12, 2008

Rzeżucha na Wielkanoc

rzezucha.jpgJuż niedługo Wielkanoc. Postarajmy się wykorzystać czas poprzedzający święta na wykonanie pomysłowych potraw i dekoracji.

Kiełki rzeżuchy to źródło witamin, białka, cukrów i soli mineralnych. Codzienne jedzenie rzeżuchy poprawia nasze zdrowie. Rzeżucha szczególnie zalecana jest w diecie dla osób chorych na cukrzycę - obniża poziom cukru we krwi.

Wysiewanie
Nasiona wysiewamy na zwilżoną ligninę, watę lub gazę stosunkowo, pamiętając jednak o tym, aby nie zachodziły na siebie i odstawiamy w ciepłe i widne miejsce (polecam parapet)
Pamiętamy o tym, żeby wysiane ziarna rzeżuchy często zwilżać np. zraszaczem.

Stroiki z rzeżuchy.

1. Rzeżuchę wysiewamy do dekoracyjnej miseczki. Po wyrośnięciu dekorujemy ją np. jajkami na patyczkach, kurczakami, zajączkami czy świątecznymi barankami. Możemy obwiązać miseczkę lub doniczkę dekoracyjną wstążką.

rzezucha-wielkanoc-dekoracja.gif

2. Z waty lub ligniny formujemy ciekawy kształt (jajko, zajączek). Możemy pomóc sobie ustawiając na półmisku odpowiednią formę lub “oblepiając” mokrą watą wybrany przez nas przedmiot. Posypujemy lub obtaczamy powstały kształt rzeżuchą.

ozdoba-z-rzezuchy.jpg

dekoracja-z-rzezuchy.jpg
zdjęcia pochodzą z: www.sgw.andrychow.pl

3. Do skorupek po jajkach wkładamy watę lub ligninę. Nasączamy wodą i wysiewamy rzeżuchę. Po wyrośnięciu układamy je na półmisku razem z pisankami.

Add A Comment