Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

February 2, 2009

Zupa - krem brokułowa

brokulowa.JPG1 duży brokuł
litr bulionu jarzynowego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka jogurtu naturalnego
2-3 łyżki masła
                                                                                                                           sól                                                                                                                                                     pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać i jak najdrobniej posiekać.  W  większym garnku roztopić masło i na nim podsmażyć cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Dodać gorący bulion jarzynowy, dodać brokuły. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 10 minut (najlepiej pod pokrywką). Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodać posiekaną pietruszkę.  Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera lub przetrzeć przez sito.  Ponownie zagotować, wlać jogurt (Zostawić 2 łyżki do dekoracji)  i delikatnie wymieszać.
Udekorować jogurtem i natką pietruszki.

 

brokulowa.JPG

Comments are closed.