Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

February 20, 2008

Zupa - krem pomidorowa

zupa-krem-pomidorowa.jpgPrzepis na nowoczesną pomidorówkę
Składniki
1 kg pomidorów
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 l bulionu z kostki (lub ugotowanego na warzywach i przecedzonego)
koncentrat pomidorowy
mąka
kwaśna śmietana
sól, pieprz
tymianek, bazylia, oregano
kilka listków świeżej bazylii lub pietruszki do dekoracji

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, cebulę obrać. Pokrojone w kostkę dusimy na patelni aż do całkowitego rozgotowania. Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego sprasowany czosnek oraz przyprawy. Pomidory z patelni przecieramy przez sitko do gotującego się wywaru. Całość doprawiamy 2-3 łyżkami dobrego przecieru pomidorowego, mąką i po ostudzeniu kwaśną śmietaną. Zupa powinna mieć konsystencje kremu.
Dekorujemy śmietaną, natką pietruszki lub najlepiej listkami świeżej bazylii.
Najlepiej smakuje z grzankami lub chlebem czosnkowym.

zupa-krem-pomidorowa.jpg

  1. Szalona Said,

    Jak smakowicie wyglada,zaraz ide na zakupy i biore sie za ta kremowa pomidorowa:) juz mi slinka cieknie :) hehe