Perfekcyjna Pani

Praktyczne przepisy i porady nie tylko kulinarne.

February 2, 2009

Zupa meksykańska

zupa-meksykanska.jpg2 duże piersi z kurczaka
0,5kg pomidorów
2 marchewki
2 cebule
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
2 l bulionu
0,5 papryczki chili (lub sproszkowana ostra papryka do smaku)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę  i marchewkę pokroić na drobną kostkę. Mięso podsmażyć na oleju, dodać pokrojone warzywa i smażyć ok. 5 minut. (cały czas mieszając). Kukurydzę i fasolę opłukać wodą i dodać do warzyw i mięsa.
Przygotowanym wcześniej bulionem (może być z kostki) zalać wszystko  i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w  kostkę. Połowę chili pokroić w plasterki i razem z pomidorami dodać do zupy. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu do smaku.

zupa-meksykanska.jpg

Comments are closed.